perjantai 29. syyskuuta 2017

Potilas kertoo

Taas riesana on flunssa. Toista viikkoa sitkeää köhimistä ja ähkimistä. Räkä jonka aamulla saa röhittyä lavuaariin on niin paksua ja vihreää, että sitä pitää haarukalla sorkkia, että sen saa menemään lavuaarista alas vesilukkoon.

Kolme viikkoa sitten meni viikko harakoille hampaan takia. Lauantaina se tuntui oudolta. Sunnuntaina se oli kipeä. Maanantaina pääsin (en voi sanoa, että menin, sillä kunnallisessa hammaslääkärissä pitää käyttää nimenomaan ilmaisua: päästä) hammaslääkäriin. Lääkärin tuomio oli, että hammas otetaan pois. Ei kannata tehdä mitään. Hammas oli sitä mieltä, että hän ei perkele lähde tästä mihinkään! Kaikkineen operaatio kesti noin 50 min.. Vastasi suurinpiirtein iltarastien 5 km B-rataa. Perustan arvioni siihen, että paitani oli yhtä märkä hampaan poiston jälkeen kuin B-radan suunnistuksen.

Tapahtui niin, että olin ollut siinä hammaslääkärin tuolissa noin vartin ja ovi huoneeseen avautui. Naisen ääni sanoi:
- Minun pitää päästä hammasläkäriin.
- Soittakaa aulan puhelimella ja varatkaa aika, hammaslääkärini sanoi.
- Ei kun minun pitää päästä nyt hammaslääkäriin.
- Juu soittakaa ja varatkaa aika.
- Ei en soita. Minun pitää päästä hammaslääkäriin nyt heti!
- Olkaa hyvä ja soittakaa, siellä teille annetaan aika.

Aulassa on siis tavallinen puhelin, jolla voi ilmaiseksi soittaa Kouvolan kaupungin hammashoitoloiden ajanvaraukseen. Korian hammashoitolassa, kuten ei varmaan muissakaan, ole minkäänlaista aulapalvelua eli opastavaa henkilökuntaa. Minulla on kaikki mahdolliset tonget ja pihdit suussa joten en näe naista, mutta keskustelu jatkuu:

- En soita mihinkään. Minä tulen nyt hammaslääkäriin!
- Soittaa olkaa hyvä. Siellä teitä neuvotaan.
- Tämä on hätätilanne ja minun on tultava nyt hammaslääkäriin! Nyt heti!
- Kuten sanoin, soittakaa aulan puhelimella ja siellä teitä neuvotaan.
- Ei ei. Tulen nyt heti lääkäriin tämä on hätätapaus. Siis tulen nyt.
- Olkaa hyvä ja menkään aulaan soittamaan ajanvaraukseen.
- Tämä on hätätilanne. Hammas on siirtynyt jo kaksi senttimetriä. Minun on päästävä heti hammaslääkäriin.

[sic] Tämä juttu ei ole keksitty vaan se on todellakin totta. Näin kirjoitettuna tämä kuulostaa todella pitkäveteiseltä. Mutta voin vakuuttaa, että kun makasin siinä tuolilla se kuulosti vielä paljon pitkäveteisemmältä. Olisin näyttänyt sille muijalle keskisormea, mutta en saanut käsiä irti tuolin nojista. Jankkaaminen jatkui noin viiden minuutin ajan. Siis viiden (5) minuutin ajan. Jotkut ovat täysin vailla järkeä. - Pois alta minä tulen nyt synnyttämään saakeli!

En ole itse kokonaan syyllinen vialliseen hampaaseen. Se oli juurihoidettu joskus kuusi vuotta sitten, eli hammas oli nyt kuollut eli tavallaan zombi. Siinä ei ollut tuntoa ja siksi lohjennut paikka ei varoitellut itsestään vihlomisella. Niinpä se ehti tulehduttaa leukaluun ennen kuin tunsin mitään.

Juurihoitokaan ei ollut kokonaan minun syytäni. Hammas ei ollut kipeä silloin vuonna 2011, se vain tuntui välillä oudolta. En saanut aikaa hammaslääkärille vaan minut passitettiin pakolla suuhygienistille neljän kuukauden päähän. Hän rapsutteli sitä aikansa ja sanoi, että minun pitää mennä lääkärille. Siispä tilasin ajan lääkärille. Tosin ajanvarauksen virkailija ehdotti, josko menisin suuhygienistille. Totesin, että olen juuri sieltä tulossa ja hän käski mennä lääkärille. Sain ajan hammaslääkärille. Lääkäri totesi, että olisi pitänyt tulla aiemmin. Tilanne oli sellainen, että oli pakko tehdä juurihoito. Juurihoidoille ei anneta mitään takuuta. Osa onnistuu ja osa ei. Tämä kesti siis sen kuutisen vuotta ennen kuin korkkasi.

Edellä kerrottu kuvaa hyvin nykyisen kunnallisen terveydenhuoltomme tilaa. Säästetään niin, että se tulee lopulta kalliimmaksi. Vielä kymmenkunta vuotta sitten minulle tuli automaattisesti parin vuoden välein kutsu hammaslääkärin tarkastukseen. Jos oli jotain laitettavaa se korjattiin samalla kertaa. Tähän on tultu ja mihin vielä joudutaan. Ohitan täysin nykyään uutisissa kaikki Carea-Sote-jutut. En kerta kaikkiaan jaksa kuunnella niitä. Kertokaa sitten kun jotain on saatu valmiiksi. Sen tiedän että virka-ajan ulkopuolella, siis öisin ja pyhänä, Kouvolan akuutti hammaslääkäripäivystys on Töölön tapaturma-asemalla. Se on Helsingissä!

Hampaan kraateri tihkui verta kaksi viikkoa. Siihen ei laitettu tikkejä. Syytä en tiedä. Enkä pystynyt silloin asiaa kysymään kun operaatio oli viittä vaille valmis. Usein sanotaan, että urheilija vetää veren maku suussa. Ei pidä paikkaansa. Veren maku suussa oksennuttaa ja se vaikeuttaa kaikin tavoin oloa. Juoksu ei silloin ainakaan kulje. Kävellessä pystyy paremmin sylkemään - siis myötätuuleen.

Laskua tuli kaikkiaan 76,80€. Käyntimaksu on 13,30 €. Tällä hinnalla saa siis ripustaa takin naulakkoon. Tutkimusmaksu on 8,50 €. Ilmeisesti se on röntgenkuva. Hampaan poisto on 38,00€. Sitten on vielä MUUT KULUT 17,00€. En ensin keksinyt mitä tämä tarkoittaa, mutta lopulta keksin. Se oli tietysti se maksu, jolla lääkäri neuvoi sitä tomppelia naista, joka yritti väkisin tulla samaan tuoliin minun kanssani.

Sitten taas hakemaan nenäliinaa ja niistämään...


1 kommentti:

  1. Meidän täytyisi varata aika hammaslääkäriin koko perheelle. Täytyy myöntää, että sitä on viiytelty jo hyvän aikaa. Tarkastuksesta vain kyse. Toivottavasti ei enempää tarvitsisi tehdä. Siinä myös säästää, kun korjaa ongelmat mahdollisimman nopeasti, jos siellä on esimerkiksi reikiä.

    VastaaPoista